Recept

Recept

Dinkelbröd med äpple och kanel

25 g jäst
3 ½ dl vatten
1 tsk salt
...1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
2 st grovt rivna äpplen
2 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
9-10 dl dinkelmjöl
flingsalt

Blanda ut jästen i 3½ dl ljummet vatten, tillsätt salt, honung, olivolja, kanel, rivna äpplen, linfrön, rolrosfrön, pumpafrön och 9 dl av mjölet. Arbeta ihop med händerna och låt jäsa i 60 min, när degen jäst klart arbetar du in resten av mjölet, lägger den i en 1½ liters form som är smorjd med olivolja. Pensla med vatten och strö flingsalt på, in i längst ner i ugnen på 225 grader i 20 min! Klart! ;-)


 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Squashlasagne

2 stycken stora squash
500 g köttfärs
1 st gul lök
1 klyfta vitlök
1 lagerblad
En burk krossade tomater
2 msk torkad basilika och oregano
½ dl grädde
1 paket mozarella

Börja med att skiva squashen på längden i tunna skivor, sprid ut dem på en plåt och salta ganska ordentligt så att vattnet dras ut. Hacka gullöken och vitlöken och fräs några minuter i olivolja, lägg upp det på ett fat och ställ åt sidan. Bryn köttfärsen, tillsätt sedan löken, krossade tomater, lagerblad och kryddorna. Salta och peppra, smaka av och låt koka i ca 10-15 min.

Skölj av saltet på squashen och torka dem med en handduk. Ta en smord form och lägg ett lager med squash i botten. Varva sedan ett laget med köttfärs, ett laget squash, ett lager köttfärs och till sist ett lager med squash. Häll sedan över grädden och smula över mozarellan. In i ugnen i ca 20-30 min eller tills den fått en gyllenbrun yta! Serveras med en god sallad. :-) Kanongott!!



 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laxbrugare 4 personer [nettokolhydrater=18]



450 g laxfilé
1 ägg
½ dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
smör
4 rågkusar

Tillbehör: Sallad, spenat, avokado, squash, tomat m.m.

Börja med att mixa ihop laxen i en matberedare eller med en stamixer till en färs, blanda sedan i resten av ingredienserna, salta och peppra. Forma till små biffar och stek! Färdigt! Snabbt, enkelt, nyttigt och gott! Perfekt vardasmat!

Det var jätte gott med spenat, avokado, tomat och en klick cintronmajonäs!



 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chockladmousse 4 personer [Nettokolhydrater=16,3 g]

125 g mörk choklad
1 msk vaniljsocker
3 st äggulor
5 st äggvitor

Börja med att smälta chockladen, antingen i vattenbad eller på svag värme i kastrull. Medans den smälter tar du elvispen och vispar ihop 5 st äggvitor till ett hårt vitt skum. När chokladen är smulten, vispar du i 1 msk vaniljsocker, och sedan 3 st äggulor, en i taget! När du gjort det rör du  försiktigt ner det vita hårda skummet i chokladröran. OBS! Vänd ner det, vispa ej, då försvinner luften! In i frusen, en timme eller två, vill man ej ha den frusen går det lika bra med kylskåp! ;-)

Crème fraiche med vanilj och kardekumma
Ta elvispen och viskap ca 1½ dl crème fraiche, blanda i lite vaniljsocker och kardemumma tills det smakar gott!

Vid servering lägger du en klick med crème fraiche uppe på moussen och sedan lite färska bärte kanel på!