25 g jäst
3 ½ dl vatten
1 tsk salt
...1 msk kanel
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
2 st grovt rivna äpplen
2 msk hela linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
9-10 dl dinkelmjöl
flingsalt
Blanda ut jästen i 3½ dl ljummet vatten, tillsätt salt, honung, olivolja, kanel, rivna äpplen, linfrön, rolrosfrön, pumpafrön och 9 dl av mjölet. Arbeta ihop med händerna och låt jäsa i 60 min, när degen jäst klart arbetar du in resten av mjölet, lägger den i en 1½ liters form som är smorjd med olivolja. Pensla med vatten och strö flingsalt på, in i längst ner i ugnen på 225 grader i 20 min! Klart! ;-)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Squashlasagne
2 stycken stora squash
500 g köttfärs
1 st gul lök
1 klyfta vitlök
1 lagerblad
En burk krossade tomater
2 msk torkad basilika och oregano
½ dl grädde
1 paket mozarella
Börja med att skiva squashen på längden i tunna skivor, sprid ut dem på en plåt och salta ganska ordentligt så att vattnet dras ut. Hacka gullöken och vitlöken och fräs några minuter i olivolja, lägg upp det på ett fat och ställ åt sidan. Bryn köttfärsen, tillsätt sedan löken, krossade tomater, lagerblad och kryddorna. Salta och peppra, smaka av och låt koka i ca 10-15 min.
Skölj av saltet på squashen och torka dem med en handduk. Ta en smord form och lägg ett lager med squash i botten. Varva sedan ett laget med köttfärs, ett laget squash, ett lager köttfärs och till sist ett lager med squash. Häll sedan över grädden och smula över mozarellan. In i ugnen i ca 20-30 min eller tills den fått en gyllenbrun yta! Serveras med en god sallad. :-) Kanongott!!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Laxbrugare 4 personer [nettokolhydrater=18]

450 g laxfilé
1 ägg
½ dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
smör
4 rågkusar
Tillbehör: Sallad, spenat, avokado, squash, tomat m.m.
Det var jätte gott med spenat, avokado, tomat och en klick cintronmajonäs!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chockladmousse 4 personer [Nettokolhydrater=16,3 g]
125 g mörk choklad
1 msk vaniljsocker
3 st äggulor
5 st äggvitor
Börja med att smälta chockladen, antingen i vattenbad eller på svag värme i kastrull. Medans den smälter tar du elvispen och vispar ihop 5 st äggvitor till ett hårt vitt skum. När chokladen är smulten, vispar du i 1 msk vaniljsocker, och sedan 3 st äggulor, en i taget! När du gjort det rör du försiktigt ner det vita hårda skummet i chokladröran. OBS! Vänd ner det, vispa ej, då försvinner luften! In i frusen, en timme eller två, vill man ej ha den frusen går det lika bra med kylskåp! ;-)
Crème fraiche med vanilj och kardekumma
Ta elvispen och viskap ca 1½ dl crème fraiche, blanda i lite vaniljsocker och kardemumma tills det smakar gott!
Vid servering lägger du en klick med crème fraiche uppe på moussen och sedan lite färska bärte kanel på!